Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Jedno z moich ulubionych dań kuchni włoskiej – płaty makaronu przekładane sosem pomidorowym z mięsem i pieczarkami, szpinakiem, beszamelem i obowiązkowo z warstwą żółtego sera.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 papryka, posiekana
  • 150 g pieczarek, posiekanych
  • 2 kartoniki sosu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i zrumienić. Dodać paprykę i pieczarki, smażyć przez 10 minut. Całość zalać sosem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem, chwilę gotować, aby sos zgęstniał.

3W rondelku odparować szpinak, dodać śmietanę, wymieszać i odstawić na bok.

4W rondelku przygotować beszamel. Masło roztopić i wymieszać z mąką, dodać mleko i cały czas mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Doprawić gałką, solą i pieprzem.

5Na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożyć trochę sosu pomidorowego i ułożyć na nim płaty makaronu. Przykryć połową beszamelu, ponownie nałożyć sos pomidorowy i posypać serem żółtym. Następnie znów warstwa makaronu, na to szpinak i znów makaron, beszamel, sos pomidorowy, żółty ser i ponownie makaron. Wierzch posypać obficie żółtym serem.

6Piec przez około 30 minut. Sprawdzić czy płaty makaronu są już miękkie.

Porcja dla:

8 osób