30 min.
30 min.
60 min.
Jedno z moich ulubionych dań kuchni włoskiej – płaty makaronu przekładane sosem pomidorowym z mięsem i pieczarkami, szpinakiem, beszamelem i obowiązkowo z warstwą żółtego sera.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 300 g mięsa mielonego
- 1 papryka, posiekana
- 150 g pieczarek, posiekanych
- 2 kartoniki sosu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 150 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i zrumienić. Dodać paprykę i pieczarki, smażyć przez 10 minut. Całość zalać sosem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem, chwilę gotować, aby sos zgęstniał.
3W rondelku odparować szpinak, dodać śmietanę, wymieszać i odstawić na bok.
4W rondelku przygotować beszamel. Masło roztopić i wymieszać z mąką, dodać mleko i cały czas mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
5Na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożyć trochę sosu pomidorowego i ułożyć na nim płaty makaronu. Przykryć połową beszamelu, ponownie nałożyć sos pomidorowy i posypać serem żółtym. Następnie znów warstwa makaronu, na to szpinak i znów makaron, beszamel, sos pomidorowy, żółty ser i ponownie makaron. Wierzch posypać obficie żółtym serem.
6Piec przez około 30 minut. Sprawdzić czy płaty makaronu są już miękkie.
Porcja dla:
8 osób