Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Potrawa, z którą nieodzownie kojarzy mi się Wielkanocne śniadanie. Wyśmienicie smakuje jako danie na ciepło z musztardą lub piwnym sosem i na zimno, z ćwikłą z chrzanem.
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 5 ząbków czosnku, zgniecionych
- 100 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- tymianek
- szczypta soli
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
1Kiełbasę wymyć.
2Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
3Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim ciasno kiełbasę.
4Kiełbasę natrzeć czosnkiem, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
5Kiełbasę podlać wodą, naczynie z kiełbasą przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
6Piec przez ok. 60 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru. Podawać z pieczywem.
Porcja dla:
6 osób