Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
100 min.

Potrawa, z którą nieodzownie kojarzy mi się Wielkanocne śniadanie. Wyśmienicie smakuje jako danie na ciepło z musztardą lub piwnym sosem i na zimno, z ćwikłą z chrzanem.

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek
  • szczypta soli
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

1Kiełbasę wymyć.

2Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

3Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim ciasno kiełbasę.

4Kiełbasę natrzeć czosnkiem, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.

5Kiełbasę podlać wodą, naczynie z kiełbasą przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.

6Piec przez ok. 60 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru. Podawać z pieczywem.

Porcja dla:

6 osób