Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Jest to doskonały sposób na przygotowanie kiełbasy bez grama tłuszczu! Ma ciekawy ostro-kwaśno-słodki smak.

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy, pociętej na kawałki 2,5 cm
  • 80 ml (1/3 szkl.) sosu Worcestershire
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 110 g (1/2 szkl.) cukru brązowego
  • 2 krople ostrego sosu chili
  • 160 ml (2/3 szkl.) wody

Przygotowanie:

1Włożyć kiełbasę do dużego rondla. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Odcedzić kiełbasę i odstawić. Płyn wylać.

2Nagrzać piekarnik do 175°C.

3W tym samym rondlu wymieszać sos Worcestershire z sokiem z cytryny, cebulą, cukrem, ostrym sosem i wodą. Mieszając, doprowadzić wszystko do wrzenia. Umieścić odłożoną kiełbasę w naczyniu do pieczenia o wymiarach 13×23 cm i przykryć sosem.

4Piec w temperaturze 175°C przez godzinę.

Porcja dla:

4 osób