Czas przygotowania:
60 min.
60 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
120 min.
120 min.
Jest to doskonały sposób na przygotowanie kiełbasy bez grama tłuszczu! Ma ciekawy ostro-kwaśno-słodki smak.
Składniki:
- 1 kg kiełbasy, pociętej na kawałki 2,5 cm
- 80 ml (1/3 szkl.) sosu Worcestershire
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 cebula, drobno posiekana
- 110 g (1/2 szkl.) cukru brązowego
- 2 krople ostrego sosu chili
- 160 ml (2/3 szkl.) wody
Przygotowanie:
1Włożyć kiełbasę do dużego rondla. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Odcedzić kiełbasę i odstawić. Płyn wylać.
2Nagrzać piekarnik do 175°C.
3W tym samym rondlu wymieszać sos Worcestershire z sokiem z cytryny, cebulą, cukrem, ostrym sosem i wodą. Mieszając, doprowadzić wszystko do wrzenia. Umieścić odłożoną kiełbasę w naczyniu do pieczenia o wymiarach 13×23 cm i przykryć sosem.
4Piec w temperaturze 175°C przez godzinę.
Porcja dla:
4 osób