Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Pyszny dodatek do obiadu jako alternatywa dla tłuczonych ziemniaków! Puree z marchewki i pasternaku ma cudowny orzechowy posmak. Można przygotować nawet 4 godziny wcześniej, a potem tylko podgrzać!
Składniki:
- 700 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 1 kg pasternaku, obranego i pokrojonego na kawałki
- 120 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać marchewkę, garnek częściowo przykryć i gotować przez 5 minut. Następnie dodać pasternak i gotować przez kolejne 15 minut. Odcedzić.
2Warzywa z powrotem włożyć do garnka i trzymając na małym ogniu, mieszać, aż cała woda wyparuje. Warzywa przełożyć do blendera. Dodać masło i zmiksować na gładką masę. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.
Porcja dla:
8 osób