Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszny dodatek do obiadu jako alternatywa dla tłuczonych ziemniaków! Puree z marchewki i pasternaku ma cudowny orzechowy posmak. Można przygotować nawet 4 godziny wcześniej, a potem tylko podgrzać!

Składniki:

  • 700 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 1 kg pasternaku, obranego i pokrojonego na kawałki
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać marchewkę, garnek częściowo przykryć i gotować przez 5 minut. Następnie dodać pasternak i gotować przez kolejne 15 minut. Odcedzić.

2Warzywa z powrotem włożyć do garnka i trzymając na małym ogniu, mieszać, aż cała woda wyparuje. Warzywa przełożyć do blendera. Dodać masło i zmiksować na gładką masę. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.

Porcja dla:

8 osób