Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
100 min.
100 min.
Całkowity czas:
140 min.
140 min.
Wyborny, domowy pasztet. Przepis pochodzi od kulinarnego eksperta i przyjaciela rodziny – pani Krysi. Wspaniale smakuje z musztardą, chrzanem czy ketchupem.
Składniki:
- 500 g karkówki lub łopatki
- 500 g wędzonego podgardla lub boczku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Karkówkę i boczek (lub podgardle) gotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych przez około 40-50 minut.
2Cebulę i wątróbkę pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie przez około 10 minut.
3W wywarze z gotowania mięsa namoczyć bułki. Po chwili dobrze odcisnąć.
4Ugotowane mięso i podsmażoną cebulę z wątróbką zmielić. Dodać jajka, bułki i przyprawy i dobrze wymieszać (najlepiej ręką) na jednolitą masę.
5Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Dwie keksówki natłuścić i przełożyć do nich masę pasztetową. Piec przez 1 godzinę.
Porcja dla:
2 osób