Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
140 min.

Wyborny, domowy pasztet. Przepis pochodzi od kulinarnego eksperta i przyjaciela rodziny – pani Krysi. Wspaniale smakuje z musztardą, chrzanem czy ketchupem.

Składniki:

  • 500 g karkówki lub łopatki
  • 500 g wędzonego podgardla lub boczku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Karkówkę i boczek (lub podgardle) gotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych przez około 40-50 minut.

2Cebulę i wątróbkę pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie przez około 10 minut.

3W wywarze z gotowania mięsa namoczyć bułki. Po chwili dobrze odcisnąć.

4Ugotowane mięso i podsmażoną cebulę z wątróbką zmielić. Dodać jajka, bułki i przyprawy i dobrze wymieszać (najlepiej ręką) na jednolitą masę.

5Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Dwie keksówki natłuścić i przełożyć do nich masę pasztetową. Piec przez 1 godzinę.

Porcja dla:

2 osób