Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Drobno pokrojone pory i cebule są smażone na patelni, a następnie zapieczone z jajkami na spodzie z kruchego ciasta. Tak pyszne, że nawet nie potrzeba dodawać żółtego sera!

Składniki:

  • 1 opakowanie (375 g) kruchego ciasta
  • 3 pory, umyte i pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2W patelni rozgrzać oliwę i podsmażać na niej pory z cebulą przez 10-15 minut, aż zmiękną. Odstawić.

3Wysoką formę do tarty wyłożyć ciastem.

4Wymieszać jajka z gałką muszkatołową i porem z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć to nadzienie na przygotowane ciasto. Piec przez 30 minut.

Porcja dla:

8 osób