Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Drobno pokrojone pory i cebule są smażone na patelni, a następnie zapieczone z jajkami na spodzie z kruchego ciasta. Tak pyszne, że nawet nie potrzeba dodawać żółtego sera!
Składniki:
- 1 opakowanie (375 g) kruchego ciasta
- 3 pory, umyte i pokrojone w plasterki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2W patelni rozgrzać oliwę i podsmażać na niej pory z cebulą przez 10-15 minut, aż zmiękną. Odstawić.
3Wysoką formę do tarty wyłożyć ciastem.
4Wymieszać jajka z gałką muszkatołową i porem z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć to nadzienie na przygotowane ciasto. Piec przez 30 minut.
Porcja dla:
8 osób