45 min.
120 min.
3045 min.
Mięso dzika jest niezwykle popularne w Toskanii i Umbrii we Włoszech. Udusimy je z dużą ilością czosnku i warzyw. Powstanie w ten sposób pyszny gęsty sos do polenty. Potrawę podamy z rukolą i sałatą radicchio lub z lekko obgotowanymi zielonymi warzywami.
Składniki:
- 450 g mięsa dzika nadającego się do duszenia, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego na małe kawałki
- 2 cebule
- 1 kawałek cynamonu
- 250 ml czerwonego wina
- 15 jagód jałowca, lekko zmiażdżonych
- 4 listki laurowe
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 marchewka, posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 300 ml wywaru wołowego
- 10 g suszonych borowików, starannie wypłukanych
- listki z kilku gałązek świeżych ziół (rozmarynu, szałwii, oregano lub natki pietruszki), grubo posiekane
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Włożyć mięso do miski. Dodać posiekaną cebulę, cynamon, wino, jałowiec, listki laurowe, czosnek i pieprz do smaku. Przykryć i marynować w lodówce całą noc, a najlepiej dwa dni.
2Wyjąć mięso z marynaty i wysuszyć papierowymi ręcznikami. Przecedzić marynatę i odstawić. Posiekać resztę cebuli. Rozgrzać oliwę w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i lekko obrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, marchewkę i selera naciowego. Smażyć 3–4 minuty, aż warzywa nieco zmiękną.
3Dodać marynatę, pomidory z sokiem, ocet, wywar, grzyby i zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić około 2 godzin, aż mięso zmięknie. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple, a w tym czasie przyrządzić polentę.
4Ugotować polentę zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinna być gęsta). Dodać ser ricotta i rozmaryn. Starannie wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się całkowicie rozpuści.
5Rozłożyć polentę na 4 podgrzanych talerzach i polać sosem z mięsem. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób