Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
3045 min.

Mięso dzika jest niezwykle popularne w Toskanii i Umbrii we Włoszech. Udusimy je z dużą ilością czosnku i warzyw. Powstanie w ten sposób pyszny gęsty sos do polenty. Potrawę podamy z rukolą i sałatą radicchio lub z lekko obgotowanymi zielonymi warzywami.

Składniki:

  • 450 g mięsa dzika nadającego się do duszenia, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego na małe kawałki
  • 2 cebule
  • 1 kawałek cynamonu
  • 250 ml czerwonego wina
  • 15 jagód jałowca, lekko zmiażdżonych
  • 4 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 marchewka, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 300 ml wywaru wołowego
  • 10 g suszonych borowików, starannie wypłukanych
  • listki z kilku gałązek świeżych ziół (rozmarynu, szałwii, oregano lub natki pietruszki), grubo posiekane
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Włożyć mięso do miski. Dodać posiekaną cebulę, cynamon, wino, jałowiec, listki laurowe, czosnek i pieprz do smaku. Przykryć i marynować w lodówce całą noc, a najlepiej dwa dni.

2Wyjąć mięso z marynaty i wysuszyć papierowymi ręcznikami. Przecedzić marynatę i odstawić. Posiekać resztę cebuli. Rozgrzać oliwę w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i lekko obrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, marchewkę i selera naciowego. Smażyć 3–4 minuty, aż warzywa nieco zmiękną.

3Dodać marynatę, pomidory z sokiem, ocet, wywar, grzyby i zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić około 2 godzin, aż mięso zmięknie. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple, a w tym czasie przyrządzić polentę.

4Ugotować polentę zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinna być gęsta). Dodać ser ricotta i rozmaryn. Starannie wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się całkowicie rozpuści.

5Rozłożyć polentę na 4 podgrzanych talerzach i polać sosem z mięsem. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób