Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Jajka zapiekane z szynką, serem i śmietaną w małej brytfannie, dzięki czemu żółtko jest nadal płynne. Można w nich maczać chleb z chrupiącą skórką i podać na romantyczne śniadanie.

Składniki:

  • odrobina oleju
  • 80 g szynki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 30 g sera o wyraźnym smaku, drobno startego
  • 80-100 ml śmietany
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 2 szczypty świeżego szczypiorku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190°C. Zagotować wodę w czajniku.

2Posmarować olejem niedużą brytfannę z pokrywką. Dodać szynkę, posypać 1 łyżką sera, polać śmietaną, dodać szczyptę pieprzu.

3Wbić jajko do miseczki (tak, aby żółtko się nie rozlało) i delikatnie przelać na środek brytfanny. Powtórzyć z drugim jajkiem. Posypać po wierzchu serem i szczypiorkiem, oprószyć solą i pieprzem.

4Przykryć brytfannę i postawić w blaszce do pieczenia. Do blaszki nalać wrzątku do wysokości połowy brytfanny.

5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 9 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 3-6 minut, aż białka się zetną, ale żółtka będą nadal płynne. W zależności od piekarnika całkowity czas pieczenia będzie wynosił 12-15 minut.

6Podawać na ciepło ze świeżym wiejskim chlebem do maczania w jajku.

Porcja dla:

2 osób