05 min.
15 min.
20 min.
Jajka zapiekane z szynką, serem i śmietaną w małej brytfannie, dzięki czemu żółtko jest nadal płynne. Można w nich maczać chleb z chrupiącą skórką i podać na romantyczne śniadanie.
Składniki:
- odrobina oleju
- 80 g szynki, pokrojonej w drobną kostkę
- 30 g sera o wyraźnym smaku, drobno startego
- 80-100 ml śmietany
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 2 szczypty świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190°C. Zagotować wodę w czajniku.
2Posmarować olejem niedużą brytfannę z pokrywką. Dodać szynkę, posypać 1 łyżką sera, polać śmietaną, dodać szczyptę pieprzu.
3Wbić jajko do miseczki (tak, aby żółtko się nie rozlało) i delikatnie przelać na środek brytfanny. Powtórzyć z drugim jajkiem. Posypać po wierzchu serem i szczypiorkiem, oprószyć solą i pieprzem.
4Przykryć brytfannę i postawić w blaszce do pieczenia. Do blaszki nalać wrzątku do wysokości połowy brytfanny.
5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 9 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 3-6 minut, aż białka się zetną, ale żółtka będą nadal płynne. W zależności od piekarnika całkowity czas pieczenia będzie wynosił 12-15 minut.
6Podawać na ciepło ze świeżym wiejskim chlebem do maczania w jajku.
Porcja dla:
2 osób