Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
520 min.

Znakomity słodko-kwaśny dodatek do kanapek, wędlin, sera. Zamiast papryczki chili można dodać zwykłą zieloną.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryczka chili

Przygotowanie:

1Cukinię wydrążyć z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę i papryki pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać sól, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

2Warzywa przepłukać pod bieżącą wodą na durszlaku i dobrze odcisnąć.

3Wszystkie składniki na zalewę zagotować, dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez 10 minut.

4Zakrętki i słoiki wyparzyć. Nakładać relish ale nie do pełna.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

15 osób