20 min.
20 min.
520 min.
Znakomity słodko-kwaśny dodatek do kanapek, wędlin, sera. Zamiast papryczki chili można dodać zwykłą zieloną.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryczka chili
Przygotowanie:
1Cukinię wydrążyć z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę i papryki pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać sól, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
2Warzywa przepłukać pod bieżącą wodą na durszlaku i dobrze odcisnąć.
3Wszystkie składniki na zalewę zagotować, dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
4Zakrętki i słoiki wyparzyć. Nakładać relish ale nie do pełna.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
15 osób