Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Do tego przepisu będą potrzebne świeże małże – danie szybkie i smaczne dla wielbicieli tych owoców morza.

Składniki:

  • 1 kg małży
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytyny
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Małże dokładnie oczyścić.

2Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, dodać pomidory, wymieszać i podsmażyć.

3Dodać sok z cytryny i wino. Następnie wrzucić małże, przykryć i gotować przez 5-7 minut, od czasu do czasu wstrząsając patelnią, aż małże się otworzą. Wyrzucić te, które się nie otworzyły.

4Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę i podawać.

Porcja dla:

4 osób