Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Do tego przepisu będą potrzebne świeże małże – danie szybkie i smaczne dla wielbicieli tych owoców morza.
Składniki:
- 1 kg małży
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytyny
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Małże dokładnie oczyścić.
2Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, dodać pomidory, wymieszać i podsmażyć.
3Dodać sok z cytryny i wino. Następnie wrzucić małże, przykryć i gotować przez 5-7 minut, od czasu do czasu wstrząsając patelnią, aż małże się otworzą. Wyrzucić te, które się nie otworzyły.
4Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę i podawać.
Porcja dla:
4 osób