Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

To bardzo proste risotto, pełne smaku. Ryż arborio gotuje się w bulionie warzywnym z dodatkiem szampana, a następnie miesza się go z parmezanem.

Składniki:

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 150 ml szampana
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 400 ml gorącego bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g ryżu arborio (ryżu do risotto)
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1W teflonowej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej cebulę na średnim ogniu, aby się przyrumieniła.

2Dodać ryż u mieszać, aby dobrze pokrył się oliwą. Wlać szampana i redukować (gotować, aż całość zgęstnieje).

3Stopniowo dodawać bulion. Gotować przez 15 minut nie mieszając, ale od czasu do czasu potrząsać patelnią.

4Zdjąć z ognia. Dodać parmezan i masło. Mieszać, podgrzewając przez kilka minut na małym ogniu. Podawać w szklankach jako przystawka lub na talerzach – jako danie główne.

Porcja dla:

6 osób