Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
To bardzo proste risotto, pełne smaku. Ryż arborio gotuje się w bulionie warzywnym z dodatkiem szampana, a następnie miesza się go z parmezanem.
Składniki:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 150 ml szampana
- 4 łyżki startego parmezanu
- 400 ml gorącego bulionu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 g ryżu arborio (ryżu do risotto)
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1W teflonowej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej cebulę na średnim ogniu, aby się przyrumieniła.
2Dodać ryż u mieszać, aby dobrze pokrył się oliwą. Wlać szampana i redukować (gotować, aż całość zgęstnieje).
3Stopniowo dodawać bulion. Gotować przez 15 minut nie mieszając, ale od czasu do czasu potrząsać patelnią.
4Zdjąć z ognia. Dodać parmezan i masło. Mieszać, podgrzewając przez kilka minut na małym ogniu. Podawać w szklankach jako przystawka lub na talerzach – jako danie główne.
Porcja dla:
6 osób