Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Pyszny chleb, który bardzo szybko i łatwo się piecze. Najlepiej go upiec dzień wcześniej, albo na kilka godzin przed planowanym spożyciem.
Składniki:
- 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 15 g (1 łyżka) proszku do pieczenia
- 65 g (1/3 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 475 ml (2 szklanki) maślanki
- 55 g roztopionego masła
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Wysmarować tłuszczem keksówkę wielkości 22×12 cm.
2Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą. W osobnej misce wymieszać jajko z maślanką i dodać na raz do mieszaniny z mąką. Wymieszać tylko tyle, żeby suche składniki zamokły. Wmieszać masło. Wlać do przygotowanej foremki.
3Piec przez 65-70 minut lub do chwili, gdy wykałaczka wetknięta w chleb wyjdzie czysta. Studzić na metalowej kratce. Dla uzyskania najlepszego smaku zawinąć w folię aluminiową na kilka godzin lub na noc.
Porcja dla:
1 osoby