Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Pyszny chleb, który bardzo szybko i łatwo się piecze. Najlepiej go upiec dzień wcześniej, albo na kilka godzin przed planowanym spożyciem.

Składniki:

  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 15 g (1 łyżka) proszku do pieczenia
  • 65 g (1/3 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 475 ml (2 szklanki) maślanki
  • 55 g roztopionego masła

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Wysmarować tłuszczem keksówkę wielkości 22×12 cm.

2Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą. W osobnej misce wymieszać jajko z maślanką i dodać na raz do mieszaniny z mąką. Wymieszać tylko tyle, żeby suche składniki zamokły. Wmieszać masło. Wlać do przygotowanej foremki.

3Piec przez 65-70 minut lub do chwili, gdy wykałaczka wetknięta w chleb wyjdzie czysta. Studzić na metalowej kratce. Dla uzyskania najlepszego smaku zawinąć w folię aluminiową na kilka godzin lub na noc.

Porcja dla:

1 osoby