Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Sycący, ale zdrowy posiłek dla całej rodziny. Jeśli szukasz nowego sposobu na indyka – to jest to! Pierś z indyka duszona z czerwoną papryką, czosnkiem, w czerwonym winie i w śmietanie – to niezwykłe połączenie. Podana z makaronem tworzy kompletny posiłek!

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki
  • 400 g filetów z piersi indyka, pokrojonych w cienkie paseczki
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

Przygotowanie:

1W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażać cebulę z papryką, aż się lekko przyrumienią.

2Dodać indyka, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć, aby się ściął w środku.

3Dodać czosnek, paprykę w proszku i kumin i jeszcze chwilę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i znów chwilę smażyć, a następnie dodać wino i mieszać tak, aby zeskrobać wszystkie przypalone do patelni cząstki warzyw i mięsa.

4Dodać obydwa rodzaje śmietany i dusić jeszcze przez 15-20 minut na bardzo małym ogniu.

5W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

6Doprawić sos do smaku i tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób