15 min.
45 min.
60 min.
Sycący, ale zdrowy posiłek dla całej rodziny. Jeśli szukasz nowego sposobu na indyka – to jest to! Pierś z indyka duszona z czerwoną papryką, czosnkiem, w czerwonym winie i w śmietanie – to niezwykłe połączenie. Podana z makaronem tworzy kompletny posiłek!
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki
- 400 g filetów z piersi indyka, pokrojonych w cienkie paseczki
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
Przygotowanie:
1W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażać cebulę z papryką, aż się lekko przyrumienią.
2Dodać indyka, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć, aby się ściął w środku.
3Dodać czosnek, paprykę w proszku i kumin i jeszcze chwilę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i znów chwilę smażyć, a następnie dodać wino i mieszać tak, aby zeskrobać wszystkie przypalone do patelni cząstki warzyw i mięsa.
4Dodać obydwa rodzaje śmietany i dusić jeszcze przez 15-20 minut na bardzo małym ogniu.
5W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
6Doprawić sos do smaku i tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób