Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne risotto podane z prostą sałatką tworzy sycący i smaczny posiłek. Można go urozmaicać, dodając do niego warzywa (świeże, mrożone, z puszki lub suszone). Potrawa będzie najsmaczniejsza, jeśli użyjemy specjalnego ryżu do risotto, na przykład arborio, a także jeśli będziemy dodawać gorący wywar partiami.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 300 g ryżu na risotto
  • 85 g suszonych pomidorów (pakowanych na sucho), grubo posiekanych
  • 240 ml wytrawnego białego wina

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Włożyć czosnek i cebulę. Smażyć na średnim ogniu 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się przyrumieniać.

2Dodać ryż i suszone pomidory. Wymieszać starannie, żeby wszystkie ziarna ryżu pokryły się oliwą, a następnie wlać wino. Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.

3Wlać połowę wywaru z warzyw i doprowadzić ponownie do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, często mieszając. Dodać bób i wlać połowę pozostałego gorącego wywaru. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu 10 minut, dolewając resztę gorącego wywaru w dwóch partiach, żeby ryż mógł powoli wchłonąć płyn.

4Risotto jest gotowe, kiedy ryż zrobi się miękki, ale poszczególne ziarna nie zaczną się jeszcze rozpadać, a bób będzie ugotowany. Danie powinno mieć soczystą, kremową konsystencję.

5Dodać parmezan i orzeszki piniowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Podawać risotto posypane posiekaną bazylią.

Porcja dla:

4 osób