Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
220 min.

Te małe bułeczki mogą być nadziewane rodzynkami, albo nawet groszkami czekoladowymi. Inne małe, suszone owoce też będą świetnie pasować.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 10 g suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Podgrzać mleko aby było ciepłe i wymieszać drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka.

2W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą.

3Na środek suchych składników dodać stopione masło, następnie drożdże, pozostałe mleko i roztrzepane jajka. Mieszać, aż ciasto będzie miękkie, ale nie klejące. Dodać rodzynki i wmieszać je do ciasta.

4Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić ciasto na 90 minut aby wyrosło.

5Wyrabiać ciasto energicznymi ruchami na powierzchni posypanej mąką, odkrawać małe, okrągłe lub podłużne bułeczki i ponownie odstawić ciasto, by wyrosło, na kolejne 90 minut.

6Rozgrzać piekarnik do 180 C.

7Piec przez 15 do 20 minut. W czasie, gdy bułeczki będą się piekły, przygotować glazurę, mieszając 2 łyżki mleka z 2 łyżkami cukru. Zagotować.

8Wyjąć bułki z piekarnika i natychmiast posmarować glazurą.

Porcja dla:

6 osób