20 min.
20 min.
220 min.
Te małe bułeczki mogą być nadziewane rodzynkami, albo nawet groszkami czekoladowymi. Inne małe, suszone owoce też będą świetnie pasować.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 10 g suchych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Podgrzać mleko aby było ciepłe i wymieszać drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka.
2W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą.
3Na środek suchych składników dodać stopione masło, następnie drożdże, pozostałe mleko i roztrzepane jajka. Mieszać, aż ciasto będzie miękkie, ale nie klejące. Dodać rodzynki i wmieszać je do ciasta.
4Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić ciasto na 90 minut aby wyrosło.
5Wyrabiać ciasto energicznymi ruchami na powierzchni posypanej mąką, odkrawać małe, okrągłe lub podłużne bułeczki i ponownie odstawić ciasto, by wyrosło, na kolejne 90 minut.
6Rozgrzać piekarnik do 180 C.
7Piec przez 15 do 20 minut. W czasie, gdy bułeczki będą się piekły, przygotować glazurę, mieszając 2 łyżki mleka z 2 łyżkami cukru. Zagotować.
8Wyjąć bułki z piekarnika i natychmiast posmarować glazurą.
Porcja dla:
6 osób