30 min.
25 min.
55 min.
Suszone śliwki owinięte szynką parmeńską pieczemy z cebulą i żółtą papryką. Najlepiej smakują z pikantnym sosem morelowym i ostrym pilawem. Świetnym dodatkiem jest zielona sałata.
Składniki:
- 8–12 plasterków szynki parmeńskiej (ok. 115 g)
- 24 duże suszone śliwki
- 4 małe cebule (ok. 340 g), każda pokrojona na 6 klinów
- 2 żółte papryki, pokrojone na 24 duże kostki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- paseczki ze szczypioru cebulki dymki, do dekoracji
- 400 g moreli w soku naturalnym, z puszki
- 2 cebulki dymki, posiekane
- ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
1Przeciąć każdy plasterek szynki parmeńskiej na pół lub na 3 części, jeśli jest duży. Zawinąć śliwki. Nadziać na 8 szpadek do szaszłyków na przemian z cebulą i papryką.
2Przygotować sos. Wrzucić morele razem z sokiem, cebulkę dymkę i kmin rzymski do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Przelać do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolitą masę. Dodać sos sojowy oraz ocet i zamieszać. Odstawić.
3Zrobić pilaw. Zalać bulgur wrzącą wodą i zostawić na 15 minut, żeby się namoczył. Nagrzać olej na patelni i lekko smażyć cebulę, czosnek i seler 7–8 minut lub aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dodać kmin rzymski i smażyć minutę. Odsączyć bulgur na sitku, wyciskając jak najwięcej płynu. Dodać na patelnię razem z posiekanymi suszonymi śliwkami. Zamieszać i podgrzać równomiernie. Ustawić w ciepłym miejscu.
4Nagrzać mocno grill lub opiekacz. Posmarować szaszłyki olejem i piec 3–4 minuty z każdej strony. Podgrzać sos morelowy. Podawać po 2 szaszłyki na osobę z pilawem z kaszy bulgur oraz sosem morelowym. Udekorować paseczkami ze szczypioru dymki.
Porcja dla:
4 osób