Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
150 min.
Całkowity czas:
180 min.

Król naszego stołu. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w świecie polskich potraw. W każdym domu przepis na niego jest inny i jedyny w swoim rodzaju. Jaki jest najlepszy bigos świata?

Bigos najlepszy jest po kilku dniach odgrzewania. Podstawą jest kapusta. Reszta to kwestia tradycji i własnych przekonań. Istnieją nawet wersje wegetariańskie, choć dla wielu to niedopuszczalne. Podpowiadamy, jak przygotować pyszny bigos. Do wszystkich składników trzeba dodać dużą dawkę serca i cierpliwości. Wtedy będzie to najlepszy bigos świata!

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kapusty świeżej białej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęto kiełbasy
  • 100 g boczku

Przygotowanie:

1Kapustę kiszoną przepłukujemy pod wodą. Odcedzamy nadmiar soku i drobno kroimy.

2Kapustę świeżą szatkujemy.

3Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około godziny.

4Kroimy drobno cebulę i podsmażamy do czasu, aż się zeszkli.

5Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy aż się zarumieni.

6W osobnym garnku gotujemy litr wody.

7Kroimy boczek, wołowinę i łopatkę w kostkę.

8Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej pokrojone mięso. Gotujemy około 20 minut i odcedzamy.

9Sprawdzamy czy kapusta jest miękka i dodajemy do niej mięso oraz cebulę z kiełbasą.

10Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pokrojone wrzucamy do garnka.

11Gotujemy wszystko przez 20 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Jeśli w garnku jest nadmiar wody, odlewamy ją

12Dodajemy czerwone wino i gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy wszystko kminkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem oraz dodajemy śliwki.

13Do osiągnięcia pełni smaku dusimy na małym ogniu jeszcze przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Porcja dla:

6 osób