Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Cudownie prosty sposób na stek i na pyszny posiłek dla miłośników wołowiny i cebuli! Świetnie pasują do niego ziemniaki utłuczone ze śmietaną i zielona sałata. I nie zapomnijcie o lampce czerwonego wina!
Składniki:
- 500 g cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plastry
- 3 łyżki oleju
- 4 plastry rostbefu bez kości (180 g każdy)
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 125 ml białego wina
- sos Worcestershire
Przygotowanie:
1W dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę przez 5 minut. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić.
2Ponacinać steki od strony zawierającej tłuszcz, a następnie obtaczać w mące. Smażyć w tej samej patelni, co cebulę, aż się przyrumienią. Doprawić solą i pieprzem, przykryć cebulą i polać całość winem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 20 minut. Doprawić do smaku sosem Worcestershire.
Porcja dla:
4 osób