Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Cudownie prosty sposób na stek i na pyszny posiłek dla miłośników wołowiny i cebuli! Świetnie pasują do niego ziemniaki utłuczone ze śmietaną i zielona sałata. I nie zapomnijcie o lampce czerwonego wina!

Składniki:

  • 500 g cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plastry
  • 3 łyżki oleju
  • 4 plastry rostbefu bez kości (180 g każdy)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 125 ml białego wina
  • sos Worcestershire

Przygotowanie:

1W dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę przez 5 minut. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić.

2Ponacinać steki od strony zawierającej tłuszcz, a następnie obtaczać w mące. Smażyć w tej samej patelni, co cebulę, aż się przyrumienią. Doprawić solą i pieprzem, przykryć cebulą i polać całość winem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 20 minut. Doprawić do smaku sosem Worcestershire.

Porcja dla:

4 osób