Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Smaczne żeberka w sosie z borowików podawane najchętniej z kaszą gryczaną, ugotowaną na sypko i surówką z czerwonej kapusty.
Składniki:
- 800 g żeberek wieprzowych
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 200 g borowików
- 1 szklanka wody
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- do smaku pieprz, sól
Przygotowanie:
1Umyte, pokrojone w paski (szer. 4-5 cm) żeberka – posolić, popieprzyć i dać na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażyć mocno z każdej strony.
2Pod koniec smażenia dodać obraną i pokrojoną w cienkie paski cebulę. Gdy cebula się lekko zarumieni, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki borowiki i wszystko podlać szklanką wody.
3Dodać liście laurowe i ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut. Doprawić. Gotowe danie posypać pokrojoną, świeżą zieloną pietruszką.
Porcja dla:
4 osób