Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Smaczne żeberka w sosie z borowików podawane najchętniej z kaszą gryczaną, ugotowaną na sypko i surówką z czerwonej kapusty.

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 200 g borowików
  • 1 szklanka wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • do smaku pieprz, sól

Przygotowanie:

1Umyte, pokrojone w paski (szer. 4-5 cm) żeberka – posolić, popieprzyć i dać na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażyć mocno z każdej strony.

2Pod koniec smażenia dodać obraną i pokrojoną w cienkie paski cebulę. Gdy cebula się lekko zarumieni, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki borowiki i wszystko podlać szklanką wody.

3Dodać liście laurowe i ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut. Doprawić. Gotowe danie posypać pokrojoną, świeżą zieloną pietruszką.

Porcja dla:

4 osób