10 min.
20 min.
60 min.
Ryba obtoczona w mieszance indyjskich mielonych przypraw z dodatkiem jogurtu i kropli oliwy, to prosty sposób na aromatyczne, sycące danie – w zasadzie jedno z moich ulubionych. Masala to prawdziwa fuzja ognistych smaków, a jeśli rybę skropimy cytryną i posypiemy suszoną skórką, nasze kubki smakowe będą w pełni uszczęśliwione. Szczególnie polecam ją osobom, które sceptycznie podchodzą do wszelkich ryb.
Dla mnie najważniejsze jest to, że dzięki marynacie łosoś wychodzi z pieca naprawdę wilgotny.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 papryczki chilli (można zastąpić szczyptą pieprzu cayenne)
- 1 cm startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
Przygotowanie:
1Wszystkie przyprawy podsmażamy na patelni z oliwą i masłem ok 2-3 minuty, następnie mieszamy dokładnie z jogurtem. Jeżeli niektóre składniki marynaty są w postaci grubszych ziarenek, niemielone, to uprzednio rozbijamy je w moździerzu.
2Łososia wkładamy do marynaty na minimum 30 minut, aczkolwiek ryba powinna dokładnie przejść aromatem przypraw indyjskich – idealnie więc byłoby ją zostawić na 2-3 h w lodówce.
3Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C, następnie wkładamy rybę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem na 15 minut. Ważne, aby ryba nie została przepieczona. Powinna zrumienić się z wierzchu, a w środku być różowa, lekko ścięta.
4Przed podaniem rybę skrapiamy cytryną i odrobinę posypujemy startą skórką.
Porcja dla:
2 osób