Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ryba obtoczona w mieszance indyjskich mielonych przypraw z dodatkiem jogurtu i kropli oliwy, to prosty sposób na aromatyczne, sycące danie – w zasadzie jedno z moich ulubionych. Masala to prawdziwa fuzja ognistych smaków, a jeśli rybę skropimy cytryną i posypiemy suszoną skórką, nasze kubki smakowe będą w pełni uszczęśliwione. Szczególnie polecam ją osobom, które sceptycznie podchodzą do wszelkich ryb.
Dla mnie najważniejsze jest to, że dzięki marynacie łosoś wychodzi z pieca naprawdę wilgotny.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 papryczki chilli (można zastąpić szczyptą pieprzu cayenne)
  • 1 cm startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

Przygotowanie:

1Wszystkie przyprawy podsmażamy na patelni z oliwą i masłem ok 2-3 minuty, następnie mieszamy dokładnie z jogurtem. Jeżeli niektóre składniki marynaty są w postaci grubszych ziarenek, niemielone, to uprzednio rozbijamy je w moździerzu.

2Łososia wkładamy do marynaty na minimum 30 minut, aczkolwiek ryba powinna dokładnie przejść aromatem przypraw indyjskich – idealnie więc byłoby ją zostawić na 2-3 h w lodówce.

3Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C, następnie wkładamy rybę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem na 15 minut. Ważne, aby ryba nie została przepieczona. Powinna zrumienić się z wierzchu, a w środku być różowa, lekko ścięta.

4Przed podaniem rybę skrapiamy cytryną i odrobinę posypujemy startą skórką.

Porcja dla:

2 osób