Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
65 min.

Dostałam ten przepis od mamy mojego przyjaciela – Hamida – i jest świetny! Może Wam się wydawać, że pudding ryżowy jest zbyt pospolity, żeby go podać na przyjęciu, ale ta egzotyczna wersja taka nie jest, zapewniam. Podawać w pucharkach lub miseczkach.

Składniki:

  • 125 g ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego
  • 375 ml wody
  • 1 l mleka
  • 150 g cukru (więcej lub mniej do smaku)
  • 2 łyżki wody pomarańczowej (wody z kwiatu pomarańczy)

Przygotowanie:

1Ryż zalać wodą w garnku i gotować przez około 8 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Dodać mleko i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł do dna garnka.

2Kiedy ryż będzie już bardzo miękki (mleko nie powinno być całkowicie wchłonięte), wmieszać cukier i wymieszać, aby się całkowicie rozpuścił. Jeśli ryż jest zbyt suchy, dodać więcej mleka. Dodać wodę pomarańczową i gotować jeszcze przez 1 minutę. Przemieszać ryż jeszcze raz i przelać do miski (ryż powinien być dość płynny, pozostały płyn wchłonie się gdy ryż będzie stygł). Przełożyć na półmisek (lub do pucharków), przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

3Sos owocowy: do rondla włożyć morele, zalać wodą, dodać cukier i sok cytrynowy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż morele zaczną się rozpadać. Odstawić, aby ostygły, a następnie ostudzić całkowicie w lodówce. Podawać na puddingu ryżowym.

Porcja dla:

6 osób