Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ryba zapiekana w pysznym sosie. Najlepiej smakuje tu: karp, lin, dorsz, szczupak, leszcz lub sandacz.

Składniki:

  • 700 g filetów rybnych
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • SOS BESZAMELOWY
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

1Jeśli przygotowujemy potrawę z dorsza należy go najpierw skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę.

2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

3Na dnie żaroodpornego naczynia stopić 1,5 łyżki masła. Włożyć na to filety rybne i położyć na nie 1,5 łyżki masła w kawałeczkach. Piec przez 15 minut.

4W międzyczasie przygotować sos: w garnku stopić 4 łyżki masła, dodać mąkę, stale mieszając trzepaczką. Podsmażyć, ale nie zrumienić. Kiedy masa lekko zgęstnieje dodać mleko, nadal mieszając. Lekko posolić, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, a następnie dodać śmietanę. Cały czas mieszając podgrzewać i gdy sos będzie bardzo ciepły dodać żółtko. Mieszając podgrzewać jeszcze przez chwilę. Odstawić.

5Podpieczoną rybę polać sosem beszamelowym. Posypać startym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na kolejne 15 minut.

Porcja dla:

4 osób