20 min.
10 min.
30 min.
Papryka, pomidory i odrobina chili tworzą pyszny dodatek do pieczonego tuńczyka. Doskonale smakuje z makaronem tagliatelle oraz sałatką z kruchych warzyw lub lekko ugotowanymi na parze brokułami.
Składniki:
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
- 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki pasty chili
- 2 duże dzwonka tuńczyka grubości 2 cm, o łącznej wadze około 550 g
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć pod przykryciem przez 3–4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory z sokiem, przecier pomidorowy, liść laurowy i pastę chili. Przykryć i dusić, często mieszając, przez 7 minut, aż papryka zmięknie.
2Przygotować pastę z anchois. W blenderze zmiksować bułkę tartą z oliwą, sezamem, anchois, czosnkiem i natką pietruszki.
3Przełożyć masę pomidorowo-warzywną do naczynia żaroodpornego na tyle dużego, żeby ryba zmieściła się na jego dnie w jednej warstwie. Doprawić solą i pieprzem, podzielić każde dzwonko na pół. Ułożyć w naczyniu i przykryć masą z anchois. Piec przez 10 minut, żeby ryba była nieco różowa w środku. Jeśli wolimy rybę lepiej upieczoną, należy pozostawić ją w piekarniku 1–2 minuty dłużej.
Porcja dla:
4 osób