Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Papryka, pomidory i odrobina chili tworzą pyszny dodatek do pieczonego tuńczyka. Doskonale smakuje z makaronem tagliatelle oraz sałatką z kruchych warzyw lub lekko ugotowanymi na parze brokułami.

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki pasty chili
  • 2 duże dzwonka tuńczyka grubości 2 cm, o łącznej wadze około 550 g

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć pod przykryciem przez 3–4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory z sokiem, przecier pomidorowy, liść laurowy i pastę chili. Przykryć i dusić, często mieszając, przez 7 minut, aż papryka zmięknie.

2Przygotować pastę z anchois. W blenderze zmiksować bułkę tartą z oliwą, sezamem, anchois, czosnkiem i natką pietruszki.

3Przełożyć masę pomidorowo-warzywną do naczynia żaroodpornego na tyle dużego, żeby ryba zmieściła się na jego dnie w jednej warstwie. Doprawić solą i pieprzem, podzielić każde dzwonko na pół. Ułożyć w naczyniu i przykryć masą z anchois. Piec przez 10 minut, żeby ryba była nieco różowa w środku. Jeśli wolimy rybę lepiej upieczoną, należy pozostawić ją w piekarniku 1–2 minuty dłużej.

Porcja dla:

4 osób