Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Ten dip pomidorowy łatwo przygotować i świetnie smakuje na krakersach. Znika w mgnieniu oka, kiedy tylko odwiedzą mnie przyjaciele i rodzina, więc zawsze przygotowuję go w ogromnych ilościach (choć i tak nigdy nie za wiele….).
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 800 g cukru
- 8 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 4 łyżki świeżo startego imbiru
- 4 łyżki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
Przygotowanie:
1Z pomidorów usunąć szypułki i posiekać je na małe kawałki.
2W garnku o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować delikatnie bez przykrycia przez 90 minut.
3Doprawić do smaku. Kiedy sos jest jeszcze gorący przelać do wysterylizowanych słoików i zakręcić pokrywki. Odwrócić słoiki do góry dnem, stawiając na pokrywkach. Pozostawić, aby całkiem ostygły.
Porcja dla:
40 osób