Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
100 min.

Ten dip pomidorowy łatwo przygotować i świetnie smakuje na krakersach. Znika w mgnieniu oka, kiedy tylko odwiedzą mnie przyjaciele i rodzina, więc zawsze przygotowuję go w ogromnych ilościach (choć i tak nigdy nie za wiele….).

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 800 g cukru
  • 8 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 4 łyżki świeżo startego imbiru
  • 4 łyżki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

Przygotowanie:

1Z pomidorów usunąć szypułki i posiekać je na małe kawałki.

2W garnku o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować delikatnie bez przykrycia przez 90 minut.

3Doprawić do smaku. Kiedy sos jest jeszcze gorący przelać do wysterylizowanych słoików i zakręcić pokrywki. Odwrócić słoiki do góry dnem, stawiając na pokrywkach. Pozostawić, aby całkiem ostygły.

Porcja dla:

40 osób