Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Cudownie aromatyczny i zdrowy dodatek do dań – brązowy ryż smażony z ziarnami słonecznika i cukinią. Polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 cukinia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek bazylii, posiekany

Przygotowanie:

1Ryż gotować w osolonej wodzie przez około 30 minut.

2Cebulę pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle.

3Dodać słonecznik i smażyć, cały czas mieszając, przez 2 minuty.

4Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Dodać na patelnię i smażyć przez kilka minut.

5Dodać ugotowany ryż, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Posypać bazylią i podawać.

Porcja dla:

4 osób