Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bardzo prosty przepis na smażone ziemniaczki, który często wykorzystuję na… śniadanie! Boczek dodaje ziemniakom smaku, ale ich nie dominuje. Podawać z jajkiem sadzonym lub z jajecznicą na śniadanie, albo z mięsami na obiad.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • 50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 20 g masła
  • 2 cebule posiekane w drobną kostkę

Przygotowanie:

1Włożyć ziemniaki do garnka z dobrze dopasowaną przykrywką, posolić i zalać zimną wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ognień i gotować przez 20-25 minut. Odcedzić i odstawić, aby nieco ostygły. Obrać i pokroić w plasterki.

2W dużej patelni, na małym ogniu podsmażyć boczek na maśle, aż będzie chrupiący; odstawić. Do patelni włożyć plasterki ziemniaków i smażyć na średnim ogniu aż się z dołu przyrumienią. Odwrócić je na drugą stronę, dodać cebulę i smażyć aż z drugiej strony też się zrumienią. Na koniec dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć.

Porcja dla:

2 osób