05 min.
35 min.
40 min.
Bardzo prosty przepis na smażone ziemniaczki, który często wykorzystuję na… śniadanie! Boczek dodaje ziemniakom smaku, ale ich nie dominuje. Podawać z jajkiem sadzonym lub z jajecznicą na śniadanie, albo z mięsami na obiad.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- sól
- 50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 20 g masła
- 2 cebule posiekane w drobną kostkę
Przygotowanie:
1Włożyć ziemniaki do garnka z dobrze dopasowaną przykrywką, posolić i zalać zimną wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ognień i gotować przez 20-25 minut. Odcedzić i odstawić, aby nieco ostygły. Obrać i pokroić w plasterki.
2W dużej patelni, na małym ogniu podsmażyć boczek na maśle, aż będzie chrupiący; odstawić. Do patelni włożyć plasterki ziemniaków i smażyć na średnim ogniu aż się z dołu przyrumienią. Odwrócić je na drugą stronę, dodać cebulę i smażyć aż z drugiej strony też się zrumienią. Na koniec dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć.
Porcja dla:
2 osób