Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

Oto pilaw z ryżu jaśminowego – aromatycznego ryżu popularnego w kuchni tajskiej. Podawać z potrawami o wyrazistym smaku.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 35 g (1/4 szklanki) zielonego groszku
  • 1 liść laurowy
  • 300 g (1 i 1/2 szklanki) surowego ryżu jaśminowego
  • 3 szklanki wody
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać 3 do 5 minut. Dodać zielony groszek, liść laurowy i ryż. Dobrze wymieszać, aby pokryć ryż tłuszczem.

2Do garnka wlać 3 szklanki wody i posolić. Zwiększyć ogień i doprowadzić ryż do lekkiego wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn się wchłonie. Na koniec zdjąć garnek z ognia, przykryć i odczekać około 40 minut.

Porcja dla:

4 osób