Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Oto pilaw z ryżu jaśminowego – aromatycznego ryżu popularnego w kuchni tajskiej. Podawać z potrawami o wyrazistym smaku.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 35 g (1/4 szklanki) zielonego groszku
- 1 liść laurowy
- 300 g (1 i 1/2 szklanki) surowego ryżu jaśminowego
- 3 szklanki wody
- sól do smaku
Przygotowanie:
1W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać 3 do 5 minut. Dodać zielony groszek, liść laurowy i ryż. Dobrze wymieszać, aby pokryć ryż tłuszczem.
2Do garnka wlać 3 szklanki wody i posolić. Zwiększyć ogień i doprowadzić ryż do lekkiego wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn się wchłonie. Na koniec zdjąć garnek z ognia, przykryć i odczekać około 40 minut.
Porcja dla:
4 osób