Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
7230 min.

Sezon na ogórki nie może się obejść bez wykorzystania tego przepisu! Korniszony wychodzą po prostu wyśmienite!

Składniki:

  • 1 kg malutkich ogórków
  • 100 g soli
  • 1 litr octu 10%
  • baldachimy kopru
  • 3 łyżki cukru
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Przygotowanie:

1Ogórki umyć i zalać zimną solanką przygotowaną z 1 litra wody i 100 g soli. Odstawić na dobę.

2Następnego dnia zagotować litr wody z 1 szklanką octu. Ogórki odcedzić z solanki i zalać gorącą wodą z octem. Odstawić na dobę.

3Trzeciego dnia zlać ocet, dodać do niego 1/3 szklanki świeżego octu i zagotować. Przestudzić i ponownie zalać ogórki. Odstawić na dobę.

4Czwartego dnia ogórki wkładać do wyparzonych słoików, przekładając koprem.

5Zagotować 1/2 litra wody i 1/2 litra octu z przyprawami i cukrem. Odstawić do przestudzenia.

6Ogórki zalać zalewą, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Porcja dla:

4 osób