Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
7230 min.
7230 min.
Sezon na ogórki nie może się obejść bez wykorzystania tego przepisu! Korniszony wychodzą po prostu wyśmienite!
Składniki:
- 1 kg malutkich ogórków
- 100 g soli
- 1 litr octu 10%
- baldachimy kopru
- 3 łyżki cukru
- pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
Przygotowanie:
1Ogórki umyć i zalać zimną solanką przygotowaną z 1 litra wody i 100 g soli. Odstawić na dobę.
2Następnego dnia zagotować litr wody z 1 szklanką octu. Ogórki odcedzić z solanki i zalać gorącą wodą z octem. Odstawić na dobę.
3Trzeciego dnia zlać ocet, dodać do niego 1/3 szklanki świeżego octu i zagotować. Przestudzić i ponownie zalać ogórki. Odstawić na dobę.
4Czwartego dnia ogórki wkładać do wyparzonych słoików, przekładając koprem.
5Zagotować 1/2 litra wody i 1/2 litra octu z przyprawami i cukrem. Odstawić do przestudzenia.
6Ogórki zalać zalewą, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Porcja dla:
4 osób