Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
22 min.
Całkowity czas:
27 min.

Kolorowy, pachnący ryż na styl hinduski. Jeśli zachodzi potrzeba, można go dla celów dekoracyjnych uformować w kopczyk przez wciśnięcie do lekko naoliwionej miseczki i odwrócenie na tacę, a następnie udekorować kolendrą i plasterkami świeżych limonek i pomidorów.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 280 g (1,5 szklanki) ryżu basmati
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • 400 ml rosołu z kury
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w garnku na średnim ogniu. Dodać ryż i podsmażać mieszając przez 2 minuty. Wlać mleko kokosowe i rosół, dodać kumin, kolendrę, wiórki ostrej papryki, sól, kurkumę, liść laurowy, rodzynki i orzechy nerkowca. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć temperaturę. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, przez około 20 minut.

Porcja dla:

6 osób