Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
90 min.

Bardzo prosty sposób na zrobienie gołąbków. Doskonale smakują i nie trzeba się wiele napracować. Jestem Polakiem i je uwielbiam.

Składniki:

  • 125 g (2/3 szkl.) niegotowanego białego ryżu
  • 315 ml (1,5 szkl.) wody
  • 1 duża główka kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 700 g kurczaka zmielonego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić naczynie żaroodporne.

2Doprowadzić ryż i wodę do wrzenia w garnku na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, aż ryż zmięknie, a woda zostanie wchłonięta, od 20 do 25 minut. Pozostawić ryż, żeby trochę ostygł.

3W międzyczasie doprowadzić duży garnek wody do wrzenia. Usunąć środek kapusty i włożyć kapustę do wrzącej wody. Usunąć liście zewnętrzne, kiedy zmiękną. Odłożyć liście na bok.

4Podgrzać masło w patelni na średnim ogniu. Gotować mieszając, aż cebula zmięknie i będzie przeźroczysta, około 5 minut. Wymieszać w misce ugotowaną cebulę, kurczaka, ugotowany ryż, jajka, czosnek, sól, pieprz i majeranek.

5Nałożyć około 1/4 szklanki mieszaniny mięsa na środek każdego liścia kapusty. Zrolować liść i zawinąć końce, żeby zakryć farsz, jak kopertę Zabepieczyć każdą roladę wykałaczką w razie potrzeby. Włożyć gołąbki do przygotowanego naczynia. Polać sosem pomidorowym.

6Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku aż mięso w gołąbkach przestanie być różowe, od 45 do 60 minut. Wskazówka termometru włożonego w środek gołąbków powinna pokazywać 70°C.

Porcja dla:

8 osób