50 min.
50 min.
Oto chrupiące musli przyrządzone z mieszanki zbóż, orzechów, nasion oraz czerwonych i niebieskich owoców jagodowych. Dodanie syropu klonowego i soku z pomarańczy pomaga zmniejszyć zawartość oleju, dzięki czemu te płatki śniadaniowe zawierają mniej tłuszczów niż takie, które możemy kupić w sklepie.
Składniki:
- 225 g płatków owsianych górskich
- 45 g ziaren pszenicy
- 55 g płatków z prosa
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki zmiażdżonych migdałów
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wymieszać w dużej misce płatki owsiane, pszenicę, proso, sezam i pestki słonecznika, migdały, suszone jagody i cukier.
2Wlać syrop klonowy, olej i sok z pomarańczy do małej miseczki i dokładnie wymieszać. Wlać powoli ten płyn do suchych składników, mieszając, aby płyn pokrył je równomiernie i lekko nawilżył.
3Rozłożyć granolę równomiernie na blasze do pieczenia. Piec 30–40 minut lub aż lekko się przyrumieni i zrobi chrupiąca. Mieszać co 10 minut, żeby upiekła się równomiernie.
4Wyjąć z piekarnika i zostawić, aż ostygnie. Przechowywać w szczelnym opakowaniu do 2 tygodni. Podawać z jogurtem, mlekiem lub sokiem z owoców.
Porcja dla:
500 osób