Czas przygotowania:
50 min.
Całkowity czas:
50 min.

Oto chrupiące musli przyrządzone z mieszanki zbóż, orzechów, nasion oraz czerwonych i niebieskich owoców jagodowych. Dodanie syropu klonowego i soku z pomarańczy pomaga zmniejszyć zawartość oleju, dzięki czemu te płatki śniadaniowe zawierają mniej tłuszczów niż takie, które możemy kupić w sklepie.

Składniki:

  • 225 g płatków owsianych górskich
  • 45 g ziaren pszenicy
  • 55 g płatków z prosa
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki zmiażdżonych migdałów

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wymieszać w dużej misce płatki owsiane, pszenicę, proso, sezam i pestki słonecznika, migdały, suszone jagody i cukier.

2Wlać syrop klonowy, olej i sok z pomarańczy do małej miseczki i dokładnie wymieszać. Wlać powoli ten płyn do suchych składników, mieszając, aby płyn pokrył je równomiernie i lekko nawilżył.

3Rozłożyć granolę równomiernie na blasze do pieczenia. Piec 30–40 minut lub aż lekko się przyrumieni i zrobi chrupiąca. Mieszać co 10 minut, żeby upiekła się równomiernie.

4Wyjąć z piekarnika i zostawić, aż ostygnie. Przechowywać w szczelnym opakowaniu do 2 tygodni. Podawać z jogurtem, mlekiem lub sokiem z owoców.

Porcja dla:

500 osób