10 min.
15 min.
25 min.
Lekkie, bardzo proste danie, które uwielbiają dzieci. W tej wersji się go nie zapieka, tylko gotuje. Najlepsze na chory brzuszek!
Składniki:
- 1 woreczek ryżu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mleka (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru
- 2-3 krople aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. (Nie solić wody!) Gdy będzie miękki, odcedzić i przełożyć do miseczki.
2Dodać do ryżu śmietanę, cukier i wanilię i wymieszać widelcem. Jeśli będzie bardzo kleisty i suchy, można dodać mleka. Odstawić.
3Gdy ryż będzie się gotował, umyć i obrać jabłka, a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
4Przełożyć starte jabłka na małą, teflonową patelnię, dodać łyżkę wody i smażyć, aż zmiękną (ok. 5-10 minut).
5Gdy jabłka będą miękkie dodać cukier (ilość trzeba dostosować w zależności od tego, jak słodkie są jabłka) i cynamon. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Jeśli w trakcie smażenia jabłka będą wysychać, dodać nieco wody.
6Nałożyć ryż na talerz lub do miseczki, na wierzchu ułożyć ciepłe jabłka. Podawać.
Porcja dla:
2 osób