15 min.
20 min.
35 min.
Ta gotowana na parze, a następnie pieczona fasolka jest niewiarygodnie pyszna dlatego, że owinięto ją boczkiem i skąpano w aromatycznym sosie. Najlepiej smakuje, gdy zostawi się ją w marynacie na noc.
Składniki:
- 10 plasterków wędzonego boczku
- 450 g świeżej fasolki szparagowej
- 1 kostka bulionu wołowego
- 4 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C.
2Włożyć boczek do dużej głębokiej patelni. Smażyć na średnim ogniu, aż częściowo się usmaży. (Nie przesmażyć, żeby się nie pokruszył!) Odsączyć, przeciąć każdy plasterek na pół i odłożyć na bok.
3W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Położyć fasolkę na sicie do gotowania na parze i postawić sito na garnku z wrzątkiem. Przykryć pokrywką, tak aby para nie uciekała. Gotować na parze przez kilka minut, aż fasolka będzie gotowa. Odcedzić i odstawić na bok. Dwie szklanki wody z gotowania fasolki wykorzystać na rozpuszczenie kostki bulionu.
4Porobić z fasolek wiązki, po 4-5 na wiązkę, i owinąć każdą kawałkiem boczku. W razie potrzeby zabezpieczyć wykałaczką. Umieścić wiązki w niskim naczyniu żaroodpornym.
5Wlać bulion, sos Worcestershire i sos sojowy do rondelka, dodać masło, brązowy cukier i czosnek granulowany i postawić rondelek na średnim ogniu. Gotować mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści.
6Tak przyrządzonym sosem polać wiązki i piec je w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż boczek będzie gotowy.
Porcja dla:
20 osób