Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
75 min.

Jest to znakomita potrawa na wszelkie spotkania towarzyskie, pikniki czy składkowe party. Surowe kulki można też zamrozić, aby zawsze mieć coś szybkiego do podania w razie nagłej potrzeby!

Składniki:

  • 520 g startego ostrego sera cheddar (lub innego żółtego ostrego sera)
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 190 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 45 zielonych oliwek bez pestek

Przygotowanie:

1Doprowadzić ser do temperatury pokojowej. Za pomocą miksera do ciasta lub robota kuchennego wymieszać ser z masłem i papryką. Stopniowo dodawać mąkę i miksować, a następnie ręcznie wyrobić ciasto, aż się scali. Powinno dać się uformować w gładką kulę, ale po przełamaniu powierzchnia powinna być chropowata. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać więcej żółtego sera.

2Nagrzać piekarnik do 190°C. Odrywać po kawałku ciasta i oklejać nim oliwki, a następnie formować kulki, turlając ciasto miedzy dłońmi. Układać kulki na suchej blasze do pieczenia. Blachę wstawić na 10 minut do lodówki, aby kulki nieco stwardniały.

3Piec przez 20 do 25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się zarumienią. Podawać na ciepło lub o temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

45 osób