Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ta tarta smakuje wszystkim, bo ma w sobie dużo żółtego sera i boczku, a jarmuż jest w niej zdrowym dodatkiem.

Składniki:

  • 1 opakowanie (500 g) kruchego ciasta
  • 115 g serka śmietankowego
  • 120 ml mleka
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 225 g dojrzałego żółtego sera (najlepiej Cheddara), startego
  • 285 g posiekanego jarmużu (bez łodyżek)
  • 4 plastry usmażonego bekonu lub boczku, posiekane

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Wyłożyć ciastem foremkę na tartę o średnicy 23 cm.

2Podgrzać serek śmietankowy, np. przekładając go do szklanej miseczki i mikrofalując przez 10 sekund. Wymieszać ciepły serek z mlekiem, a następnie dodać jajka i znów dobrze wymieszać. Dodać żółty ser, jarmuż i boczek. Wymieszać i wlać na ciasto.

3Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 45 minut, aż wierzch się przyrumieni, a wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

Porcja dla:

8 osób