Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
W skład tego prostego dania z ryżu wchodzi masło, cebula i szafran. W naszej rodzinie stosujemy ten przepis już od dawna i wciąż należy do ulubionych.
Składniki:
- 8 łyżek (115 g) masła lub margaryny
- 1/4 szklanki (40 g) drobno posiekanej cebuli
- 1 szklanka (190 g) nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego
- 2 szklanki (475 ml) wody
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- szczypta nitek szafranu
- 3 krople żółtego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
1Roztopić masło lub margarynę w niedużym garnku z nieprzywierającym dnem na średnim ogniu. Włożyć cebulę i podsmażać mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Dolać wodę, dodać pietruszkę, szafran i 3 krople żółtego barwnika spożywczego. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Porcja dla:
6 osób