Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

W skład tego prostego dania z ryżu wchodzi masło, cebula i szafran. W naszej rodzinie stosujemy ten przepis już od dawna i wciąż należy do ulubionych.

Składniki:

  • 8 łyżek (115 g) masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki (40 g) drobno posiekanej cebuli
  • 1 szklanka (190 g) nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki (475 ml) wody
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • szczypta nitek szafranu
  • 3 krople żółtego barwnika spożywczego

Przygotowanie:

1Roztopić masło lub margarynę w niedużym garnku z nieprzywierającym dnem na średnim ogniu. Włożyć cebulę i podsmażać mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Dolać wodę, dodać pietruszkę, szafran i 3 krople żółtego barwnika spożywczego. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób