Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
100 min.

Niezawodny przepis na pysznie soczystą pieczeń – można użyć schab lub karkówkę wieprzową. Smakuje zarówno z makaronem, ziemniakami, jak i do chleba.

Składniki:

  • 400 g schabu lub karkówki
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Mięso pokroić w większą kostkę. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.

3Warzywa umyć i pokroić w kostkę.

4Mięso i warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć solą i pieprzem. Koncentrat wymieszać ze 100 ml wody, zalać mięso z warzywami. Dodać sos czosnkowy i wyciśnięty przez praskę czosnek.

5Piec przez około godzinę.

Porcja dla:

6 osób