Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Niezawodny przepis na pysznie soczystą pieczeń – można użyć schab lub karkówkę wieprzową. Smakuje zarówno z makaronem, ziemniakami, jak i do chleba.
Składniki:
- 400 g schabu lub karkówki
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Mięso pokroić w większą kostkę. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
3Warzywa umyć i pokroić w kostkę.
4Mięso i warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć solą i pieprzem. Koncentrat wymieszać ze 100 ml wody, zalać mięso z warzywami. Dodać sos czosnkowy i wyciśnięty przez praskę czosnek.
5Piec przez około godzinę.
Porcja dla:
6 osób