Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Jest to przepis, który usłyszałem od sprzedawcy koziego sera na naszym lokalnym targu. Można je przygotować także na grillu.

Składniki:

  • 4 duże świeże pomidory
  • 115 g koziego sera
  • 1 łyżka pieczonej czerwonej papryki konserwowej drobno pokrojonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii
  • szczypta koszernej soli i zmielonego czarnego pieprzu do smaku

Przygotowanie:

1Nastawić piekarnik na grzanie od góry.

2Odciąć czubki pomidorów i wydrążyć, usuwając nasiona.

3W miseczce wymieszać kozi ser z posiekaną czerwoną papryką. Napełnić pomidory jednakową ilością nadzienia i umieścić w naczyniu do pieczenia. Posypać tartą bułką i posiekaną bazylią. Skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem.

4Piec pod górną grzałką piekarnika od 5 do 10 minut, aż bułka tarta lekko się zrumieni.

Porcja dla:

4 osób