Serbski gjuwecz

Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Kuchnia bałkańska jest propozycją stworzoną właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 100 g wędzonego boczku
  • 5 ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 1/2 dużego bakłażana
  • 1 kalerpa
  • 3 białe papryki

Przygotowanie:

1Opłucz kurczaka, osusz i pokrój na kawałki. Boczek pokrój w drobną kosteczkę.

2Wszystkie warzywa oczyść, ziemniaki wraz z pomidorami pokrój w plastry, a resztę warzyw pokrój w drobną kosteczkę.

3Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.

4Ryż zalej na 3 minuty gorącą wodą.

5Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i na większym ogniu podsmaż mięso z boczkiem. Dodaj drobno pokrojone warzywa i podsmaż je. Całość posól, trochę podlej wodą i krótko podduś. Potem dodaj do potrawy sparzony ryż.

6Brytfannę wysmaruj tłuszczem , a na dnie poukładaj plastry ziemniaków . Posyp je solą i pieprzem i włóż na nie mięsną masę . Na wierzchu połóż plastry pomidorów .

7całość zalej ok 100 ml wody i przykryj pokrywką. Gjuwecz duś w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C około 90 minut, do miękkości. Podczas pieczenia podlej go małą ilością wody.

Porcja dla:

6 osób