20 min.
120 min.
140 min.
Kuchnia bałkańska jest propozycją stworzoną właśnie dla Ciebie.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 100 g wędzonego boczku
- 5 ziemniaków
- 4 pomidory
- 1/2 dużego bakłażana
- 1 kalerpa
- 3 białe papryki
Przygotowanie:
1Opłucz kurczaka, osusz i pokrój na kawałki. Boczek pokrój w drobną kosteczkę.
2Wszystkie warzywa oczyść, ziemniaki wraz z pomidorami pokrój w plastry, a resztę warzyw pokrój w drobną kosteczkę.
3Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
4Ryż zalej na 3 minuty gorącą wodą.
5Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i na większym ogniu podsmaż mięso z boczkiem. Dodaj drobno pokrojone warzywa i podsmaż je. Całość posól, trochę podlej wodą i krótko podduś. Potem dodaj do potrawy sparzony ryż.
6Brytfannę wysmaruj tłuszczem , a na dnie poukładaj plastry ziemniaków . Posyp je solą i pieprzem i włóż na nie mięsną masę . Na wierzchu połóż plastry pomidorów .
7całość zalej ok 100 ml wody i przykryj pokrywką. Gjuwecz duś w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C około 90 minut, do miękkości. Podczas pieczenia podlej go małą ilością wody.
Porcja dla:
6 osób