15 min.
45 min.
60 min.
Prosty przepis na klops z chudej mielonej wołowiny, z dodatkiem cukinii i marchewki. Dzięki warzywom jest on nie tylko zdrowszy, ale też bardziej wilgotny.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 0,5 szklanki (80 g) posiekanej cebuli
- 0,5 łyżeczki czosnku, zgniecionego w prasce
- 450 g chudej mielonej wołowiny
- 1 szklanka (100 g) bułki tartej pełnoziarnistej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Lekko wysmarować tłuszczem keksówkę.
2W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Smażyć paprykę i cebulę, mieszając, aż zmiękną – ok. 5-10 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
3W dużej misce wymieszać mielone mięso z bułką tartą, jajkami, marchewką, cukinią, cebulą i papryką. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać rękoma. Przełożyć do keksówki i uklepać.
4Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 minut, aż mięso będzie upieczone w środku. Posmarować po wierzchu keczupem i piec jeszcze 5 minut.
Porcja dla:
4 osób