Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Prosty przepis na klops z chudej mielonej wołowiny, z dodatkiem cukinii i marchewki. Dzięki warzywom jest on nie tylko zdrowszy, ale też bardziej wilgotny.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 0,5 szklanki (80 g) posiekanej cebuli
  • 0,5 łyżeczki czosnku, zgniecionego w prasce
  • 450 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 szklanka (100 g) bułki tartej pełnoziarnistej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Lekko wysmarować tłuszczem keksówkę.

2W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Smażyć paprykę i cebulę, mieszając, aż zmiękną – ok. 5-10 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.

3W dużej misce wymieszać mielone mięso z bułką tartą, jajkami, marchewką, cukinią, cebulą i papryką. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać rękoma. Przełożyć do keksówki i uklepać.

4Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 minut, aż mięso będzie upieczone w środku. Posmarować po wierzchu keczupem i piec jeszcze 5 minut.

Porcja dla:

4 osób