Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
675 min.

Smaczny i zdrowy chleb z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Ciasto musi wyrastać przez całą noc.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki melasy
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie:

1Płatki owsiane wymieszać z melasą, olejem, solą i wrzącą wodą. Odstawić aby przestygło do temperatury około 45 stopni C.

2Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut. Dodać do mieszaniny z płatków owsianych. Dodać mąkę pełnoziarnistą i 2 szklanki mąki chlebowej i jajka i dobrze wymieszać.

3Dodać pozostałą mąkę i wymieszać, ciasto powinno być miękkie. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią i wstawić do lodówki na całą noc.

4Natłuścić 3 keksówki.

5Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 3 części. Uformować bochenki i przełożyć do foremek. Odstawić na 90 minut do wyrośnięcia.

6Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez około 30 minut, aż bochenki będą rumiane.

Porcja dla:

3 osób