45 min.
30 min.
675 min.
Smaczny i zdrowy chleb z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Ciasto musi wyrastać przez całą noc.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki melasy
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie:
1Płatki owsiane wymieszać z melasą, olejem, solą i wrzącą wodą. Odstawić aby przestygło do temperatury około 45 stopni C.
2Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut. Dodać do mieszaniny z płatków owsianych. Dodać mąkę pełnoziarnistą i 2 szklanki mąki chlebowej i jajka i dobrze wymieszać.
3Dodać pozostałą mąkę i wymieszać, ciasto powinno być miękkie. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią i wstawić do lodówki na całą noc.
4Natłuścić 3 keksówki.
5Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 3 części. Uformować bochenki i przełożyć do foremek. Odstawić na 90 minut do wyrośnięcia.
6Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez około 30 minut, aż bochenki będą rumiane.
Porcja dla:
3 osób