Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pyszna tarta na cieście francuskim z grzybami i serem. Zawsze dodaję ser kozi i żółty, a z grzybów najlepsze są tu kurki lub opieńki.

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
  • 1 cebula
  • 200 g grzybów leśnych (np. kurek lub opieniek)
  • 150 g sera koziego, pokruszonego
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 100 g sera żółtego, startego
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Cebulę pokroić w piórka, grzyby jeśli są małe zostawić w całości. Podsmażyć cebulę z grzybami na oleju.

3Ciasto wyłożyć do foremki na tartę. Na nim ułożyć grzyby z cebulą, posypać serem kozim.

4Natkę pietruszki posiekać i posypać tartę. Wierzch posypać startym serem żółtym.

5Piec przez 25-30 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

8 osób