Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pyszna tarta na cieście francuskim z grzybami i serem. Zawsze dodaję ser kozi i żółty, a z grzybów najlepsze są tu kurki lub opieńki.
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
- 1 cebula
- 200 g grzybów leśnych (np. kurek lub opieniek)
- 150 g sera koziego, pokruszonego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 100 g sera żółtego, startego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Cebulę pokroić w piórka, grzyby jeśli są małe zostawić w całości. Podsmażyć cebulę z grzybami na oleju.
3Ciasto wyłożyć do foremki na tartę. Na nim ułożyć grzyby z cebulą, posypać serem kozim.
4Natkę pietruszki posiekać i posypać tartę. Wierzch posypać startym serem żółtym.
5Piec przez 25-30 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
8 osób