Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Przyrządźmy jajecznicę bez tłuszczu – na parze – w naczyniu ustawionym na rondlu z lekko wrzącą wodą. Zmieszajmy ją z odrobiną crèeme fraiche, by miała kremową konsystencję i podajmy z pokrojonym łososiem oraz świeżym koperkiem na grzance z pełnoziarnistego pieczywa.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki chudego mleka
  • 6 podłużnych pomidorów śliwkowych, przekrojonych wzdłuż na połówki
  • 4 grube kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • 3 łyżki creème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Lekko roztrzepać jajka z mlekiem w żaroodpornej misce lub w górnym naczyniu rondla do gotowania na parze. Ustawić na rondlu z lekko wrzącą wodą w taki sposób, by dno górnego naczynia dotykało jej powierzchni. Gotować 6–8 minut, aż jajka zaczną się ścinać, często mieszać.

2Mocno rozgrzać opiekacz. Ułożyć pomidorki na ruszcie brytfanny, przekrojoną stroną do góry. Posypać odrobiną soli i pieprzu. Obok ułożyć kromki chleba. Opiekać 4–5 minut, przewracając chleb na drugą stronę w połowie tego czasu. Pomidory powinny przyrumienić się lekko, a pieczywo opiec z obu stron.

3Dodać do jajecznicy crèeme fraîche. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotować jeszcze minutę, cały czas mieszając, aż jajecznica będzie lekko ścięta. Skropić łososia sokiem z cytryny i dodać do jajecznicy wraz z posiekanym koperkiem. Zdjąć z ognia.

4Ułożyć grzanki na lekko podgrzanych talerzach i rozłożyć jajecznicę. Udekorować każdą porcję gałązką koperku i 3 połówkami pomidorów. Podawać.

Porcja dla:

4 osób