Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Szybki przepis na szparagi smażone na maśle, a później zalane śmietaną. Są jędrne i delikatne w smaku i szybko się je przygotowuje. To świetna przystawka, można je tak jeść z chlebem albo z surówką.

Składniki:

  • 1 kg świeżych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • 100 ml śmietany

Przygotowanie:

1Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końcówki. Pokroić na 3 części.

2Roztopić masło na patelni, dodać szparagi, skropić sokiem z cytryny, doprawić odrobiną cukru.

3Smażyć szparagi aż zmiękną (ok. 10-15 minut), mieszając od czasu do czasu. Na koniec zalać śmietaną i podgrzać.

Porcja dla:

2 osób