Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Szybki przepis na szparagi smażone na maśle, a później zalane śmietaną. Są jędrne i delikatne w smaku i szybko się je przygotowuje. To świetna przystawka, można je tak jeść z chlebem albo z surówką.
Składniki:
- 1 kg świeżych szparagów
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- 100 ml śmietany
Przygotowanie:
1Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końcówki. Pokroić na 3 części.
2Roztopić masło na patelni, dodać szparagi, skropić sokiem z cytryny, doprawić odrobiną cukru.
3Smażyć szparagi aż zmiękną (ok. 10-15 minut), mieszając od czasu do czasu. Na koniec zalać śmietaną i podgrzać.
Porcja dla:
2 osób