Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
35 min.

Szybki, prosty, smaczny i niezawodny przepis na rybę. Można do niego użyć dowolnego zwartego mięsa z białej ryby, np. młodego dorsza, sandacza lub halibuta.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (po 175 g)
  • 235 ml włoskiego sosu sałatkowego na bazie majonezu lub śmietany
  • 35 g startego ostrego sera, np. cheddar
  • 75 g pokruszonych chipsów ziemniaczanych

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 260°C. Naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm spryskać tłuszczem w sprayu.

2W średniej misce przez kilka minut marynować filety rybne w sosie sałatkowym.

3Wymieszać starty ser z pokruszonymi chipsami. Zamarynowane filety rybne włożyć do przygotowanego naczynia i posypać mieszaniną z sera i chipsów. Resztki marynaty wylać.

4Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy mięso ryby będzie się łatwo rozdzielać widelcem.

Porcja dla:

4 osób