10 min.
10 min.
20 min.
Kawałki sera Camembert są panierowane, a następnie smażone w głębokim tłuszczu. Na koniec macza się je w malinowym sosie… poezja smaku!
Składniki:
- 115 g sera Camembert
- 1 jajko
- 1/2 szklanki (55 g) bułki tartej (najlepiej gruboziarnistej)
- 3/4 szklanki (110 g) sezamu
- 3 szklanki (700 ml) oleju roślinnego do smażenia
- 2/3 szklanki (170 g) konfitury malinowej
Przygotowanie:
1Schłodzony ser pokroić na 6 trójkątnych kawałków, jak pizzę. Roztrzepać jajko w płytkiej misce. Na arkuszu papieru do pieczenia wymieszać bułkę tartą z sezamem.
2Każdy kawałek sera zamaczać w jajku, obracając, aby dobrze się pokrył. Następnie obtaczać w bułce z sezamem. (Jeśli przygotowujemy ser wcześniej, teraz należy go przykryć i wstawić do lodówki aż do czasu smażenia.)
3Do garnka o grubym dnie wlać olej na wysokość ok. 5 cm i rozgrzać go do temperatury 190 stopni C (aż kostka chleba o boku 2,5 cm zrumieni się z każdej strony). Smażyć ser, aż nabierze złocistego koloru. Odsączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
4Podgrzać konfiturę malinową, aby zmieniła się w sos do maczania.
Porcja dla:
6 osób