Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Krewetki w smakowitym cieście, obtaczane w kokosie, smażone, a następnie pieczone. Sos do maczania to kropka nad i: marmolada, miód, ostry sos chili i musztarda!

Składniki:

  • 700 g dużych krewetek – obranych, oczyszczonych z przewodów pokarmowych
  • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
  • 65 g (1/2 szkl.) mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki mielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 235 ml (1 szkl.) zimnej wody

Przygotowanie:

1Krewetki obrać, usunąć przewody pokarmowe, a następnie umyć. Dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.

2Wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, solą i białym pieprzem. Dodać 2 łyżki oleju roślinnego i zimnej wody. Wymieszać.

3Wsypać wiórki kokosowe do płytkiego naczynia. Zanurzać krewetki, po jednej na raz, w cieście, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Krewetki w takiej panierce układać na patelni z olejem rozgrzanym do temperatury 175°C. Smażyć krewetki na gorącym oleju aż będą lekko rumiane (około 4 minuty).

4Piec usmażone krewetki przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C.

5Przygotować dip: w małej misce wymieszać marmoladę z musztardą, miodem i ostrym sosem chili. Dobrze wymieszać. Podawać razem z krewetkami.

Porcja dla:

6 osób