30 min.
15 min.
45 min.
Krewetki w smakowitym cieście, obtaczane w kokosie, smażone, a następnie pieczone. Sos do maczania to kropka nad i: marmolada, miód, ostry sos chili i musztarda!
Składniki:
- 700 g dużych krewetek – obranych, oczyszczonych z przewodów pokarmowych
- 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
- 65 g (1/2 szkl.) mąki kukurydzianej
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki mielonego białego pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 235 ml (1 szkl.) zimnej wody
Przygotowanie:
1Krewetki obrać, usunąć przewody pokarmowe, a następnie umyć. Dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
2Wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, solą i białym pieprzem. Dodać 2 łyżki oleju roślinnego i zimnej wody. Wymieszać.
3Wsypać wiórki kokosowe do płytkiego naczynia. Zanurzać krewetki, po jednej na raz, w cieście, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Krewetki w takiej panierce układać na patelni z olejem rozgrzanym do temperatury 175°C. Smażyć krewetki na gorącym oleju aż będą lekko rumiane (około 4 minuty).
4Piec usmażone krewetki przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C.
5Przygotować dip: w małej misce wymieszać marmoladę z musztardą, miodem i ostrym sosem chili. Dobrze wymieszać. Podawać razem z krewetkami.
Porcja dla:
6 osób