20 min.
110 min.
3010 min.
Wczesną jesienią warto poświęcić jedno popołudnie i zakonserwować świeże warzywa, aby służyły nam w zimowe dni. Fasolkę konserwową można wykorzystywać jako dodatek do pizzy, kanapek, sałatek lub jako surówkę do obiadu. Jest wyśmienita w smaku, soczysta i chrupiąca.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 łyżeczka gorczycy
- 24 ziarenka czarnego pieprzu
- 16 ziarenek ziela angielskiego
- 8 liści laurowych
Przygotowanie:
1Strąki fasolki opłukać, obciąć końcówki i usunąć ewentualne włókna, po czym włożyć do lekko osolonej, wrzącej wody i obgotować przez 3-5 min.
2Cebulę i marchew obrać i pokroić w plastry.
3Do słoików dodać plasterek cebuli, kilka plastrów marchewki, po 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, listek laurowy, gorczycę.
4Odcedzić fasolkę i jeszcze gorącą umieścić w słoikach. Przyciąć, jeżeli wystają poza słoik.
5Przygotować zalewę: zagotować 1 litr wody z dodatkiem soli, cukru i octu. Jeżeli będzie za mało zalewy, to należy dogotować więcej.
6Gorącą zalewę wlewać po brzegi słoików (fasolka w słoikach musi być cała zalana zalewą). Zakręcić i wstawić do garnka z wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoiczków – ok. 95 stopni, na ok. 70 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjąć z wody.
7Pasteryzację powtórzyć po 48 godzinach pasteryzując słoiki przez 30 minut.
Porcja dla:
8 osób