Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
110 min.
Całkowity czas:
3010 min.

Wczesną jesienią warto poświęcić jedno popołudnie i zakonserwować świeże warzywa, aby służyły nam w zimowe dni. Fasolkę konserwową można wykorzystywać jako dodatek do pizzy, kanapek, sałatek lub jako surówkę do obiadu. Jest wyśmienita w smaku, soczysta i chrupiąca.

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 24 ziarenka czarnego pieprzu
  • 16 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych

Przygotowanie:

1Strąki fasolki opłukać, obciąć końcówki i usunąć ewentualne włókna, po czym włożyć do lekko osolonej, wrzącej wody i obgotować przez 3-5 min.

2Cebulę i marchew obrać i pokroić w plastry.

3Do słoików dodać plasterek cebuli, kilka plastrów marchewki, po 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, listek laurowy, gorczycę.

4Odcedzić fasolkę i jeszcze gorącą umieścić w słoikach. Przyciąć, jeżeli wystają poza słoik.

5Przygotować zalewę: zagotować 1 litr wody z dodatkiem soli, cukru i octu. Jeżeli będzie za mało zalewy, to należy dogotować więcej.

6Gorącą zalewę wlewać po brzegi słoików (fasolka w słoikach musi być cała zalana zalewą). Zakręcić i wstawić do garnka z wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoiczków – ok. 95 stopni, na ok. 70 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjąć z wody.

7Pasteryzację powtórzyć po 48 godzinach pasteryzując słoiki przez 30 minut.

Porcja dla:

8 osób