Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Sos cukiniowo-paprykowy o lekko orientalnym smaku i zapachu to doskonały dodatek do ryżu lub makaronu. Można dodać do niego mielone mięso.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 kg dojrzałych pomidorów
  • 200 g białej cebuli
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

1Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę.

3Pomidory sparzyć we wrzątku i usunąć skórkę, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.

4Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

5Olej wlać do dużego naczynia, podsmażyć na nim posiekaną cebulkę i czosnek.

6Następnie dodać wszystkie poszatkowane i pokrojone warzywa, dodać wodę i przyprawy.

7Gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszać żeby się nie przypaliło.

8Gorącym sosem wypełnić słoiczki (400 ml) zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Porcja dla:

4 osób