30 min.
45 min.
75 min.
Sos cukiniowo-paprykowy o lekko orientalnym smaku i zapachu to doskonały dodatek do ryżu lub makaronu. Można dodać do niego mielone mięso.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1/2 kg dojrzałych pomidorów
- 200 g białej cebuli
- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
1Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę.
3Pomidory sparzyć we wrzątku i usunąć skórkę, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
4Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
5Olej wlać do dużego naczynia, podsmażyć na nim posiekaną cebulkę i czosnek.
6Następnie dodać wszystkie poszatkowane i pokrojone warzywa, dodać wodę i przyprawy.
7Gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszać żeby się nie przypaliło.
8Gorącym sosem wypełnić słoiczki (400 ml) zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Porcja dla:
4 osób