Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pieczony łosoś stanowi doskonałe danie główne na Świąteczny stół!

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy dijońskiej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 5 łyżeczek miodu
  • 55 g bułki tartej
  • 55 g drobno posiekanych orzechów pekan

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. W małej misce wymieszać musztardę z masłem i miodem. W innej misce wymieszać bułkę tartą z orzechami pekan i pietruszką.

2Każdy filet z łososia oprószyć solą i pieprzem. Położyć na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Posmarować musztardowo-miodową mieszaniną i posypać mieszaniną z bułki tartej.

3Piec przez 10 minut na każde 2,5 cm grubości filetu, zmierzone w najgrubszym miejscu, lub do czasu, gdy mięso da się dzielić widelcem na płatki. Podawać z klinami z cytryny.

Porcja dla:

6 osób